FAQ

Elektrisch

Iedere armatuur heeft een voeding nodig. In veel gevallen worden armaturen gevoed vanuit het openbare net en dat heeft in Europa een spanning van 230V. Er zijn ook andere netten, zeker als we wereldwijd kijken. Zo zijn er nog veel landen waar een netspanning van 220V de standaard is, maar ook 100 en 110V komen voor. Het armatuur moet dan ook geschikt zijn voor de spanning die gebruikt wordt op de doel-locatie.

Er zijn ook eigen netten of speciale aansluitingen die worden gebruikt. Tegenwoordig zien we onder meer de opkomst van gelijkspanningsnetten.

Categories: Elektrisch
Did you find this FAQ helpful?
0
0

We kennen verschillende soorten voedingsnetten, AC en DC. AC staat voor ‘Alternating Current’ en DC staat voor ‘Direct Current’. Een AC net is een wisselstroomnet en dat zijn meestal de openbare netten. DC is een gelijkstroomnet en dat is een type net dat we nog niet veel zien maar dat wel in opkomst is.

In de wereld worden eigenlijk twee verschillende frequenties op de openbare netten gebruikt, te weten 50 en 60Hz. De frequentie houdt simpel gezegd in: het aantal keren per seconde dat de spanning van positief naar negatief gaat. In Nederland is de frequentie van ons net normaliter 50Hz.

Categories: Elektrisch
Did you find this FAQ helpful?
0
0