“Mogelijk was de keuze anders geweest”

Interview met Thomas Wittekamp, beheerder OVL gemeente Huizen.

De gemeente Huizen is in 2016 geheel overgeschakeld op ledverlichting en was daarmee de eerste gemeente in Nederland die de OVL volledig naar led had omgeschakeld. Het ging om ruim 8,500 lichtbronnen die zijn omgezet. Saled heeft de lampen geleverd en Pilkes Infra heeft eea geïnstalleerd. De gemeente heeft ruim 41.000 inwoners en beslaat een landoppervlak van ruim 15 km2.

Hoe verliep destijds het besluitvormingsproces?

De wethouder, Groenlinks, had een grote wens. Milieumaatregelen. Openbare verlichting was een logische keus. Dat betekende veel studie en gesprekken met leveranciers om de materie duidelijk te krijgen. Dat was destijds niet zo eenvoudig. De keus was beperkt en het was lastig alle specificaties te achterhalen. Besloten is om de vervanging van lichtbronnen te doen middels een retrofit oplossing, te weten Saled lampen. Wanneer er armaturen worden vervangen word gekozen voor een led-armatuur. De armaturen waren van Innolumis en later ook van Philips en Lightronics. Hiermee hadden we een snelle oplossing en konden we ons hele arsenaal “ver-ledden”.

Zou het register bij de keuze een voordeel hebben opgeleverd?

Ja, zeker. Er moet nog wel meer vulling op de site komen. Het levert duidelijkheid op. De industrie is misschien nog wat conventioneel en houdt vast aan oude gebruiken. Je ziet echter dat de jongeren onder ons, zich eerst op internet informeren. Dit middels websites zoals het register. Je kunt een goede vergelijking maken en dan op basis van alle beschikbare informatie een besluit nemen. Voordeel is dat je ook producten ziet die je nog niet kende of leveranciers ziet die je zonder het register nooit benaderd zou hebben. Een aantal keuzes zouden mogelijk ook anders hebben kunnen uitvallen, achteraf gezien.

Het register

Het register is in 2016 jaar gestart en 2017 geopend voor gebruik. Langzaam groeit het aantal producten en ook het aantal gebruikers zien we gestaag stijgen. Het aantal families is inmiddels boven de 20 uitgekomen waarmee, alle mogelijk variaties in aanmerking nemende, er vele duizenden verschillende uitvoeringen mogelijk zijn. Het doel is om een compleet beeld te hebben van de beschikbare producten. Zo zijn er inmiddels nostalgische armaturen, modern design maar ook puur functioneel armaturen in het register te vinden.

Wat vindt u de belangrijkste voordelen?

Een overzicht hebben van het aanbod, en middels het vergelijken, een juiste keuze kunnen maken. Het register zal ervoor zorgen dat fabrikanten sterker zullen innoveren. Er komen dan nieuwe differentiërende producten beschikbaar. Dit betekent een breder aanbod en een stijgende kwaliteit. Hopelijk gaat dan het rendement verder omhoog en krijgen we kwalitatief betere producten op de markt. Een win-win dus!

Fabrikanten / leveranciers

Sommige leveranciers zijn wat sceptisch met name omdat ze niet zeker zijn dat het register in gebruikt gaat worden. Ook is het even een inspanning is om de juiste documenten boven tafel te krijgen. Bij de start speelden ook de kosten een rol al waren die zeer laag. Dat probleem is uit de wereld geholpen. Langzaam sluiten steeds meer leveranciers zich bij het systeem aan.

Wat zou u de leveranciers willen meegeven?

Het is even wennen deze verandering in de markt maar het levert zoveel voordelen op. Als je niet in het register zit kun je toekomstig de boot weleens missen. De trend in de markt is steeds meer informatie via dit soort websites. Dat zie je op veel meer gebieden. Kijk naar de bekendheid van websites als kieskeurig. De jongere generatie maakt veel gebruik van internet en de mogelijkheden op internet. Als je er niet bij zit als leverancier wordt het lastig om nog mee te kunnen doen.

Ontwikkeling

Led blijft voorlopig nog ontwikkelen. In efficiëntie, kwaliteit van licht, etc. Ook in zaken als smart lighting gaat de ontwikkeling snel.

Hoe ziet u toekomstige ontwikkelingen?

Graag zouden wij zien dat we de levensduur van een armatuur kunnen verlengen. Denk aan het laten vervangen van de ledmodule indien die defect is. Dit dan wel middels het uitwisselen van het gehele armatuur door een refurbished armatuur. Dit kan middels het terug sturen naar de leverancier en dan een refurbished product terugkrijgen welke we opnieuw kunnen inzetten.

Huizen wil proeven gaan uitvoeren met het LORA netwerk. We willen kijken in hoeverre de armaturen bereikt kunnen worden in de buitenwijken en tussen de hogere flatgebouwen. Er is een mast geplaatst op het gemeentehuis. We kijken dan vooral naar beheer. Middels sensoren kunnen we zien of de “lamp nog brand”, of de paal scheef staat etc.

Extra energie besparen door dimmen levert bij ons weinig winst op. De verbruiken per armatuur liggen erg laag. De terugverdientijd wordt dan wel lang voor een dergelijke modificatie. Bij proeven die in het verleden zijn uitgevoerd waren de ervaringen ook niet zo positief Dat wil zeggen het aantal inbraken nam toe en er werden auto’s beschadigd. In de wijken waar we dat gedaan hebben is dat dan inmiddels ook weer teruggedraaid. Het lichts staat weer gewoon aan.

Ook zijn de implicaties van het uitbesteden van het licht, verzamelen van data door derden en het gebruik ervan niet zonder risico. In principe valideert de overheid bij uitbesteding van het licht met dergelijke systemen het gebruik ervan. Dat levert nieuwe risico’s op onder andere op het gebied van privacy. Hier moet goed over nagedacht worden af dat wel zo handig is. Er zijn gemeenten die een Light lease-constructie en niet tevreden zijn.

Ik kijk uit naar armaturen die een nog veel hogere efficiëntie hebben. Dat moet mogelijk zijn. Inmiddels zijn er fabrikanten die armaturen ontwikkeling met een minimale optiek zodat ook daar het verlies beperkt wordt. Er is dus zeker nog een verbetering mogelijk op de efficiency van de armaturen.

Een punt van zorg is product “continuïteit”. Armaturen worden steeds sneller opgevolgd door een nieuw model en dat is vervelend omdat we graag eenzelfde model voor een langere tijd willen kunnen inzetten. Natuurlijk levert innovatie nieuwe producten op maar het zou toch prettig zijn als het model dan niet meteen wordt gewijzigd.

Tips?

Hebt u nog tips voor gebruikers?

In sommige gemeenten zijn de ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor de OVL belast met vele taken en is OVL een “bijzaak”. De kans bestaat dat die mensen zich blindstaren op de sterren zoals die op de site vermeld staan. Het is wel duidelijk vermeld op de site wat die inhouden maar daar is het toch wel wat inlezen. Nu hebben we wel te maken met professionals maar toch zou het verstandig zijn, voor die gebruikers die niet te veel tijd aan de selectie willen besteden, om toch goed in te lezen wat alles nu precies inhoud.

Armaturenregister;
Klopt het blijft lastig en we zijn blijven ook bezig om nog duidelijker de inhoud en betekenis te communiceren. Hier staat de uitleg

1-9-2017
Jacob Nuesink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *