Een volgende stap in standaardiseren van ledmodules

Zhaga heeft inmiddels boek 15 gepubliceerd en werkt aan boek 19. 2 nieuwe normen die een volgende stap in de uitwisselbaarheid van ledmodules oplevert. Boek 19 is nog niet gepubliceerd maar boek 15 inmiddels wel. In dit boek wordt een ledmodule gespecificeerd die dusdanig is dat er een gestandaardiseerde lensplaat gebruikt kan worden.

Volgens Zhaga is boek 15 bedoeld voor modules die gebruikt worden in applicaties voor buiten waaronder straatverlichting en gebiedsverlichting.

Het voordeel van dit systeem is dat de lensplaat opnieuw gebruikt kan worden als de module vervangen zou moeten worden en andersom als de lensplaat niet meer voldoet er makkelijk een andere lensplaat gemonteerd kan worden. Zhaga heeft de afmetingen van de module en de plaats van de leds gedefinieerd. De lenzen zelf zijn natuurlijk niet gespecificeerd want daar moet alle vrijheid in zijn om de gewenste lichtverdeling te kunnen maken.

Er zijn een aantal verschillende modules gedefinieerd. Ten eerste zijn er 3 afmetingen gedefinieerd met dan ook verschillende aantallen leds. 2 x 2, 2 x 4 en 2 x 8 leds. De afstand tussen de leds is altijd 25,4 mm.

Daarnaast zijn er twee uitvoering te weten een DS- en DA-uitvoering. Het verschil is dat de DS-uitvoering met enkelvoudige lenzen werkt en de DA-uitvoering met een lensplaat. De uitvoering met enkelvoudige lenzen heeft daarvoor meer montage gaten voor de lenzen.

Voorbeeld modules boven DA en onder DS uitvoering beide modules zijn 2 x 8 modules.

Boek 15 definieert de afmetingen van de module en de plaats van de leds. Verder is de elektrische aansluiting gedefinieerd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de specificaties zoals door MD-SIG vastgesteld.

Wat staat er dan in boek 19?

Boek 19 is nog niet gereed. Wat we al wel kunnen zeggen aan de hand van de gepubliceerde informatie is dat deze module in combinatie met de toe te passen lensplaat een IP bescherming heeft. Met andere woorden er is voor gezorgd dat de combinatie “waterdicht” is.

Praktische gezien in wegverlichting

In wegverlichting zien we verschillende oplossingen. Soms is de module ingebouwd in het armatuur met lenzen erover waarna een afschermende plaat wordt gebruikt. In dat geval is boek 15 een oplossing.

In andere armaturen zien we dat de lenzen ook meteen aan de buitenzijde van het armatuur zitten. In dat geval zou mogelijk boek 19 een oplossing kunnen bieden. Voor beide typen ledmodules is er dus een duidelijke toepassing.

Driver

De driver is niet vast gelegd. Natuurlijk kennen we boek 13 waarin de afmetingen van drivers gespecificeerd zijn. Boek 15 schrijft de driver verder zelf niet voor. De driver is dan ook niet geïntegreerd op de ledmodule hetgeen ook niet erg gebruikelijk is in wegverlichting. Of dat in de toekomst niet toch gaat gebeuren is natuurlijk nog maar de vraag.

Wanneer naar IEC?

Diverse Zhaga books worden op dit moment overgedragen naar IEC. Dat wil zeggen er wordt gewerkt aan het uitbrengen van een IEC versie van die normen. Voor diverse Zhaga boeken is dat reeds in volle gang en hopelijk zien we dan ook snel de IEC versies van Zhaga normen verschijnen. De eerste normen zijn inmiddels in een ver gevorderde fase.

Lees ook het stuk op de website van het Zhaga consortium

(Foto’s by Zhaga)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *