Zhaga boek 15, een volgende stap in standaardiseren van ledmodules.

Zhaga boek 15

Zhaga boek 15 is inmiddels gepubliceerd en men werkt aan boek 19. 2 nieuwe normen die een volgende stap in de uitwisselbaarheid van ledmodules oplevert. Zhaga boek 19 is nog niet gepubliceerd maar boek 15 inmiddels wel. In dit boek wordt een ledmodule gespecificeerd die dusdanig is dat er een gestandaardiseerde lensplaat gebruikt kan worden.

Zhaga boek 15 is bedoeld voor modules die gebruikt worden in applicaties voor buiten. Hieronder vallen wegverlichting en gebiedsverlichting.

Zhaga boek 15 voordeel

Het voordeel van dit systeem is dat de lensplaat opnieuw gebruikt kan worden als de module vervangen zou moeten worden en andersom als de lensplaat niet meer voldoet er makkelijk een andere lensplaat gemonteerd kan worden. Zhaga heeft de afmetingen van de module en de plaats van de leds gedefinieerd. De lenzen zelf zijn natuurlijk niet gespecificeerd want daar moet alle vrijheid in zijn om de gewenste lichtverdeling te kunnen maken.

Wat is er gedefinieerd in Zhaga boek 15

Zhaga heeft een aantal verschillende modules gedefinieerd. Ten eerste zijn er 3 afmetingen gedefinieerd met dan ook verschillende aantallen leds. 2 x 2, 2 x 4 en 2 x 8 leds. De afstand tussen de leds is altijd 25,4 mm.

Daarnaast zijn er twee uitvoering te weten een DS- en DA-uitvoering. Het verschil is dat de DS-uitvoering met enkelvoudige lenzen werkt en de DA-uitvoering met een lensplaat. De uitvoering met enkelvoudige lenzen heeft daarvoor meer montage gaten voor de lenzen.

Voorbeeld Zhaga boek 15 modules
Voorbeeld Zhaga boek 15 modules boven DA en onder DS uitvoering beide modules zijn 2 x 8 modules.

Zhaga boek 15 definieert de afmetingen van de module en de plaats van de leds. Ook is de elektrische aansluiting gedefinieerd. Zhaga maakt hierbij gebruik van de specificaties zoals door MD-SIG vastgesteld.

Wat staat er dan in boek 19?

Zhaga boek 19 is nog niet gereed. Wat we al wel kunnen zeggen aan de hand van de gepubliceerde informatie is dat deze module in combinatie met de toe te passen lensplaat een IP bescherming heeft. Met andere woorden er is voor gezorgd dat de combinatie “waterdicht” is.

Praktische gezien in wegverlichting

In wegverlichting zien we verschillende oplossingen. Soms is de module ingebouwd in het armatuur met lenzen erover waarna een afschermende plaat wordt gebruikt. Zhaga boek 15 biedt ons hier een oplossing.

In andere armaturen zien we dat de lenzen ook meteen aan de buitenzijde van het armatuur zitten. Zhaga boek 19 bied ons daar de oplossing. Voor beide typen ledmodules is er dus een duidelijke toepassing.

Driver

De driver is niet vast gelegd. Natuurlijk kennen we boek 13 waarin de afmetingen van drivers gespecificeerd zijn. Zhaga boek 15 schrijft de driver verder zelf niet voor. De driver is dan ook niet geïntegreerd op de ledmodule hetgeen ook niet erg gebruikelijk is in wegverlichting. Of dat in de toekomst niet toch gaat gebeuren is natuurlijk nog maar de vraag.

Wanneer naar IEC?

Zhaga is actief bezig de books over te dragen naar IEC. Dat wil zeggen er wordt gewerkt aan het uitbrengen van een IEC versie van die normen. Voor diverse Zhaga boeken is dat reeds in volle gang en hopelijk zien we dan ook snel de IEC versies van Zhaga normen verschijnen. De eerste normen zijn inmiddels in een ver gevorderde fase.

Lees ook het stuk op de website van het Zhaga consortium

Op deze module kan ook een LEDset protocol worden gebruikt. Lees hier meer.

(Foto’s by Zhaga)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *