LEDset een communicatie standaard voor ledmodules

Inmiddels alweer enkele jaren geleden is door de MD-SIG een specificatie opgesteld genaamd LEDset. Een product die deze specificatie geïmplementeerd heeft is gemarkeerd met een speciaal logo en we zien dit steeds vaker staan op o.a. drivers. De MD-SIG is ontstaan vanuit Zhaga leden. LEDset, Wat is dit voor een specificatie en waar komt hij vandaan.

LEDset wat is dat?

De specificatie LEDset1 is een informatie interface specificatie. De norm draagt zorg voor een communicatie tussen de ledmodule en de driver om een juiste stroom instelling te creëren. Dit is een zeer rudimentaire communicatie. Dit was dan ook de eerste oplossing om dit te doen en werkt analoog.

Hoe werkt LEDset?

Er zijn twee methoden die toegepast kunnen worden maar kort gezegd is het in beide gevallen zo dat er een extra aansluiting is gemaakt. Op deze aansluiting sluit je een weerstand aan. Deze kan op de ledmodule zitten of kan los gemonteerd zijn. Deze weerstand wordt door de driver gemeten en op basis van de gemeten weerstand wordt de stroom ingesteld die door de module gaat. De weerstand bepaald dus de module stroom.

LEDset
Schema van MD-SIG website

Op de module kan ook een temperatuur sensor circuit worden geplaatst. Hiermee kan dan via dit systeem een terugkoppeling naar de driver worden gegeven wanneer de module te warm begint te worden en daarmee kan de driver dan de stroom terug regelen. Hiermee zal de temperatuur van de module dan binnen de maximale waarden kunnen worden gehouden waardoor de levensduur kan worden gegarandeerd.

LEDset
Schema van MD-SIG website

Gevolg van het terug regelen van de stroom is natuurlijk wel dat de lichtopbrengst in dat geval ook naar beneden gaat. Je hebt daarmee wel het voordeel dat de leds niet over verhitten waardoor de levensduur snel naar beneden gaat.

Let wel op want als je een driver en module hebt die voorzien zijn van het LEDset logo wil dat niet per definitie zeggen dat ze op elkaar kunnen worden aangesloten. Er zijn aanvullende parameters die eerst gecontroleerd moeten worden om de compatibiliteit te garanderen. Het is daarmee ook vooral een hulp voor de armaturen fabrikant.

LEDset logo

In Zhaga publicaties wordt verwezen naar de MD-SIG specificaties voor de interface tussen de module en de driver.

Wie of wat is de MD-SIG?

MD-SIG staat voor Module Driver interface Special Interest Group. Het is een wereldwijd consortium van bedrijven uit de verlichtingsindustrie. Deze groep is ontstaan vanuit het Zhaga consortium. Aangesloten zijn:

  • BAG
  • BJB
  • Helvar
  • OSRAM
  • Panasonic / Vossloh Schwabe
  • Signify
  • TCI
  • Zumtobel / Tridonic

(d.d. 03-2019)

Iedereen kan zich aansluiten bij het consortium. Al zien we nu vooral driver/module fabrikanten die natuurlijk ook de meeste interesse hebben aan deze normen.

Ga naar de website van MD-SIG om meer te lezen over dit consortium.

De specificatie is te downloaden van de MD-SIG website.

Update 23-10-2021

De MD-SIG is samen gegaan met Zhaga. De specificaties voor ledset zijn gepubliceerd als Zhaga book 22 en 23. Zie ook de Zhaga website

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *