Retrofit, een goed idee of niet?

Retrofit oplossingen

Bij de introductie van LED zijn al snel retrofit oplossingen ontwikkeld. Het lijkt eenvoudig en dat kan het ook zijn. Soms is retrofit een goed alternatief voor vervanging. Er is voldoende reden om daarom de complexiteiten eens verder uit te diepen. In een nieuw boek dat speciaal ontwikkeld werd in samenwerking met IBE-BIV, Groen Licht Vlaanderen en de NSVV is dit het hoofdonderwerp.

We kunnen retrofit in verschillende categorieën indelen. De “Plug en Play” oplossing, de ombouw methode en de “Box in Box” oplossing. Kijken we naar het toepassen van de oplossingen zijn de eerste en de laatste het makkelijkst en zonder heel veel complicaties toe te passen. Bij alle vormen van retrofit moeten een aantal overwegingen worden gemaakt om tot een goede beslissing te komen. Die zijn zeer van afhankelijk van de situatie waarin men retrofit wil gaan toepassen.

Milieu en retrofit

Vanuit het oogpunt van milieu is retrofit een goed idee. Je verlengt de levensduur van een deel van het armatuur. In veel gevallen is de winst dubbel want ook op energie verbruik wordt bespaard en je kunt een oud klassiek product in bedrijf houden. Dus waarom zou je dat niet doen?

Complicaties

Ik heb vorig jaar meegewerkt aan een bestek waarin specifiek retrofit werd gevraagd. Het bleek voor de leveranciers best lastig om bewijsstukken aan te leveren waaruit moest blijken dat de producten aan de zeer “basic” eisen voldoen. Het is door diverse leveranciers gelukt om de benodigde stukken aan te leveren. Het was echter wel opvallend dat er ook leveranciers zijn die, in hun uitingen aangeven hoe goed hun product is, dat niet konden onderbouwen met meetgegevens en rapporten.

Het boek gaat in detail in op de overwegingen rondom retrofit. Welke afwegingen en welke complicaties komen erbij kijken. Waar moet je over na denken. Het is algemeen geschreven voor de hele verlichtingsindustrie. Een groot deel hiervan is echter ook van toepassing voor de Openbare verlichtingsbranche.

Licht vernieuwen naar LED, wat moet je weten. Alles over retrofit. Het boek zal in Februari 2021 beschikbaar zijn bij de NSVV in Nederland en bij IBE-BIV en Groen Licht Vlaanderen in België

5 thoughts on “Retrofit, een goed idee of niet?

 1. Hoewel wij een grote voorstander zijn van het hergebruik van materialen en het verlengen van de oorspronkelijke levensduur, vragen wij ons wel af, hoe circulair en milieuvriendelijk retrofit nu werkelijk is. Men voegt, vaak voortijdig, nieuwe componenten toe terwijl de oorspronkelijke componenten die nog goed functioneren worden afgevoerd.
  Aanvullend ervaar ik de openbare verlichtingskunde als een vak, waarbij in het initiële ontwerp tot op twee decimalen achter de komma gerekend moet worden terwijl dit volledig losgelaten wordt bij het toepassen van retrofit. Natuurlijk zijn sommige armaturen zeer geschikt voor retrofit oplossingen met LED systemen, maar de veelal verouderde kunststof armaturen, waarbij ook nog eens de lichtkap niet vervangen worden, vinden wij niet vanzelfsprekend een geschikte oplossing; nog afgezien van de bedrijfseconomische aspecten. Het prijsverschil tussen nieuwe led armaturen en retrofit oplossingen is, zeker gezien de levensduur van beide toepassingen, marginaal.

  1. Hoi Herold,

   Dank voor je reactie. Ik denk dat je het boek moet lezen. In grote lijnen denk ik dat we het met elkaar eens zijn. Het boek geeft veel meer details natuurlijk dan ik in een blogpost kwijt kan. In het boek worden alle kwalitatieve aspecten (muv kosten) behandeld.

   Groet,

   Jaap

 2. Zodra het beschikbaar is zal ik het bestellen. Lijkt mij interessant om na te denken over het duurzaamheids aspect van retrofit oplossingen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *