DALI

DALI

De naam “DALI” is al eerder gebruikt in artikelen op deze website. Wat is dat eigenlijk? Het komt steeds vaker in de openbare verlichting. Ook in de binnenverlichting wordt veelvuldig gebruik gemaakt van dit protocol. DALI is een communicatieprotocol, het staat voor staat voor “Digital Addressable Lighting Interface”. Het is dus een digitaal communicatieprotocol.

Historie

Het protocol is specifiek ontworpen voor verlichting. Het DALI handelsmerk is van de Duitse ZVEI (Zentralverband Elektrotechnik- und Elektronikindustrie e.V.). Enkele jaren geleden (2016) is de DiiA (Digital illumination interface Alliance) opgericht. Deze alliantie heeft zich tot doel gesteld om het protocol verder te ontwikkelen en uit te breiden.

Van DALI naar DALI 2

Na de overname door de DiiA is DALI 2 gestart. Dit is huidige versie van het protocol dat gericht is op interoperabiliteit. Belangrijk want dit zorgt ervoor dat producten van verschillende merken met elkaar kunnen “communiceren”. Een driver van merk A zal dan kunnen samenwerken met een sensor van merk B. Dit was in het originele protocol zeker geen garantie.

Tevens zijn controllers en sensors nu onderdeel van de specificatie geworden. Dat was ook in de oude versie niet het geval.

IEC 62386

De norm die toegepast wordt is een IEC norm te weten de IEC 62386. Deze norm is een wereldstandaard en hierin staan de technische eisen vermeld. Het certificatie programma en de bijbehorende test voorschriften worden beheerd door de DiiA. Dit zijn dan de zogenaamde “DALI Parts”. Op het moment van schrijven kennen we parts 150, 250, 251, 252, 253, 351 en 306. Het enkel voldoen aan de IEC norm is derhalve niet voldoende. De aanvullende voorschriften zijn van belang om de interoperabiliteit te garanderen.

DALI toepassing in openbare verlichting

DALI wordt in de openbare verlichting toegepast om bijvoorbeeld te kunnen programmeren, om sensoren uit te lezen en de armaturen aan te sturen. Ook controllers kunnen makkelijk worden aangesloten om de status van armaturen uit te lezen en bijvoorbeeld het energie verbruik te monitoren.

We kunnen met het systeem clusters van armaturen aansturen zoals bijvoorbeeld een hele straat of illuminatie armaturen om bijvoorbeeld gebouwen aan te lichten.

D4i

Het DALI 2 programma is ook de basis voor de D4i certificatie. Die is noodzakelijk is om de interoperabiliteit van het Zhaga systeem te garanderen. Het D4i protocol kent een aantal extra eisen boven op het DALI protocol om ervoor te zorgen dat het systeem “plug & play” wordt. Met een D4i gecertificeerde driver is het armatuur nog niet per definitie geschikt voor Zhaga-D4i. Daar moet dan nog aan aanvullende eisen worden voldaan (Mechanisch en elektrisch). Deze aanvullende eisen gaan echter niet over het communicatie protocol maar wel over de randvoorwaarden. Zie daarvoor het artikel over Zhaga-D4i.

LET OP:

Het Enexis DaLi programma (Distributie Automatisering Light) is niet te verwarren met het DALI besturingssysteem wat hier beschreven is.

DiiA, Digital illumination interface Alliance; noemt zich omwille van herkenbaarheid de DALI Alliance.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *