Het nieuwe energie etiket

Energie etiket

Het nieuwe energie etiket (energie label) komt er nu snel aan. Ook moet de Europese Databank gevuld zijn (EPREL). Wat is er aan de hand? Wat moet er gebeuren en wanneer? In 2017 schreef ik het eerste artikel over de komst van het nieuwe energie etiket en de introductie van een databank op Europees niveau. Momenteel zien we een lichte paniek bij leveranciers omdat er plotseling iets nieuws is en de invoeringsdata al ras naderen. Wat is er aan de hand?

Verordening 2017/1369

Het begon met de verordening (EU) 2017/1369. Deze verordening schrijft voor dat alle energie etiketten opnieuw worden gewogen en herschaalt. Tevens wordt hierin aangekondigd dat de Europese Unie een databank introduceert waar de energie etiketten geregistreerd moeten worden.

De verordening voor het energie etiket zou gepubliceerd moeten worden op uiterlijk 1-11-2018 en ingevoerd moeten zijn per 1-11-2019. Dit is allemaal anders gelopen dan gepland. Uiteindelijk is de nieuwe verordening (EU) 2019/2015 per 11-3-2019 gepubliceerd. In deze nieuwe verordening zijn diverse zaken geregeld zoals de nieuw gewogen schalen voor het energie etiket. We gaan weer terug naar de schalen A t/m G. De nieuwe etiketten zijn verplicht vanaf 1-9-2021.

De databank (EPREL) is ingevoerd. De energie etiketten moeten daarin geregistreerd zijn. Ook daar zijn specifieke data van belang. De upload van nieuwe producten moest per 1-1-2019. Alle producten die tussen 1-8-2017 en 1-1-2019 op de markt zijn gebracht moesten voor 1-7-2019 ook zijn geupload.

Nog even het overzicht:

  • Verordening (EU) 2017/1369 vervangt richtlijn 2010/30/EU
  • Verordening (EU) 2019/2015 vervangt verordening 874/2012
  • Energie etiketten registratie is verplicht per 1-1-2019
  • Energie etiketten historie upload moet per 30-6-2019 gereed zijn
  • Het nieuwe energie etiket moet per 1-9-2021 bij de producten geleverd worden.

Waarvoor geldt het energie etiket?

Het etiket is verplicht voor lichtbronnen. Indien een armatuur (of houder zoals hij nu wordt genoemd in de verordening) een lichtbron heeft die niet zonder het armatuur te beschadigen te verwijderen is, is het armatuur een lichtbron. Het is daarmee aantrekkelijker om de lichtbron verwijderbaar te verwerken in het armatuur. (Hier zijn voorwaarden aan verbonden).

Indien het armatuur geleverd wordt met lichtbron moet vermeld zijn welke energie klasse de meegeleverde lichtbron heeft.

Belangrijkste verschillen tov de oude regelingen.

  • De EPREL databank is een extra administratieve verplichting geworden
  • Het oude armatuur etiket bestaat niet meer
  • Er is een betere definitie van armatuur met geïntegreerde lichtbron gekomen waardoor het eenvoudiger is om te bepalen of een armatuur een lichtbron is geworden of niet
  • Het etiket zal weer een schaal verdeling hebben van A t/m G zoals het initieel was ontworpen.

Zie ook het artikel op deze site: https://armaturenregister.nl/2020/01/29/nieuwe-ecodesign-single-lighting-regulation-en-etikettering/

Binnenkort (Verwacht eind April / begin Mei 2021) in de armaturenregister academy een training die diepgaand ingaat op de details van de beide verordeningen en de EPREL databank. Je leert dan hoe de klassen te berekenen, wanneer de verordeningen wel en niet van toepassing zijn, welke uitzonderingen er zijn en welke informatie nodig is. Houdt de academy dus in de gaten als je geïnteresseerd bent.

Update; E-learning nu beschikbaar op de academy; https://academy.armaturenregister.nl/product/energie-etiketering-elr-en-eprel-voor-de-verlichtingsindustrie/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *