(EU) 2019/2015 Invoeringsdatum energie etiket

(EU) 2019/2015 invoeringsdatum

(EU) 2019/2015 invoeringsdatum van het nieuwe energie etiket nadert snel. Er zijn een aantal datums ook nog aangepast in een aantal amenderingen. Dat maakt alles misschien wat verwarrend daarom hier nog eens het overzicht.

Per 25 december 2019

Invoeringsdatum voor het vervallen van het oude armatuur energie etiket volgens verordening (EU) 874/2012. Dit etiket had weinig tot geen toegevoegde waarde en hoeft niet langer te worden toegepast.

Per 1 mei 2021

(EU) 2019/2015 invoeringsdatum voor de waarden van de parameters die in de product datasheet moeten staan. Deze moeten in het publieke deel van de product database zijn ingevoerd. Met de product database wordt hier bedoeld EPREL. Per 1 mei van 2021 moet die informatie ingevoerd zijn voor producten die ook na 1 September nog worden verhandeld.

(EU) 2019/2015 invoeringsdatum 1 september 2021

Invoeringsdatum voor alle vereisten die van toepassing zijn voor nieuwe producten die op de markt worden gebracht. Sit geldt niet voor alle producten, er is een uitzondering gemaakt voor houders (armaturen) met een geïntegreerde lichtbron. Dit geldt dan weer alleen voor die producten waar de lichtbron uitgehaald kan worden. Kan dat niet is de houder een lichtbron geworden en geldt 1 september als datum.

1 maart 2022

Op deze (EU) 2019/2015 invoeringsdatum moeten ook de houders die een verwijderbare lichtbron hebben voldoen aan de eisen in de richtlijn. Dat wil zeggen de houders krijgen geen energie etiket. In de documentatie dient vermeld te zijn welke energieklasse de lichtbron(en) heeft die is toegepast in het product.

1 maart 2023

Producten met oude labels die nog in de schappen liggen in winkels en dergelijke moeten worden voorzien van het nieuwe etiket. Dit mag middels een stikker die het volledige oude etiket afdekt en is opgesteld volgens de nieuwe verordening (EU) 2019/2015).

Wilt u naar aanleiding van deze post meer weten? E-learning nu beschikbaar op de academy

En zie ook de post “Het nieuwe energie etiket”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *