Wat is de LM 80 standaard?

LM80TM21ISTMT

Wat is nu de LM 80 standaard?  Levensduur bepaling is statistische bezigheid. Gelukkig hebben we ook daar standaarden voor. Waar gaan deze standaarden over en wat levert het ons op. Deze vraag en nog een paar andere zal ik in de deze serie behandelen. In deze serie zal LM 80, TM 21 en ISTMT aan bod komen. Tijd om alles eens  uit te leggen op een eenvoudige wijze.

De LM 80 is een standaard. 

De LM 80 is een in de verenigde staten van Amerika ontwikkelde standaard. De standaard is ontwikkeld door de IES. De IES of wel de Illuminating Engineering Society ontwikkeld ondermeer verlichtingsstandaarden. LM staat voor Lighting Measurements and testing standard. LM standaarden beschrijven meetmethoden.

Wat doet de LM 80?

De LM 80 beschrijft een methode om de veroudering van leds te meten. Met deze methode wordt bepaald wat de licht terugval is van een led over de levensduur. Of wel hoe snel verminderd de licht opbrengst van de led en volgens welke curve gebeurt dat.

Hoe wordt dat gemeten?

Er worden 3 sets van leds gemeten. Iedere set wordt bij een temperatuur bedreven met een vaste stroom. De temperaturen zijn 55 °C, 85 °C en 105 °C. Deze temperaturen zijn niet vast, er kunnen andere temperaturen worden gekozen.

De stroom is afhankelijk van het voorschrift. Veel gebruikt zijn 350 mA, 700 mA en 1350 mA.

De LM 80 schrijft voor dat tenminste iedere 1000 bedrijfsuren wordt de lichtstroom gemeten. Dit gebeurt voor tenminste 6.000 h. Dat betekend dat de minimale data set die we hebben aan het einde van metingen 7 series zijn. (De 0 meting en dan 6 x de 1.000 h meting). Dit dan voor iedere temperatuur.

De totale tijdsduur van deze meting is daarmee tenminste 9 maanden. Vaak meten fabrikanten nog veel langer en data sets van 15.000 uur zijn geen uitzondering meer. Dan heeft de fabrikant dus inmiddels meetdata verzameld gedurende bijna 2 jaar.

Wat kunnen we met de LM 80 data?

Als de metingen gedaan zijn weten we wat de lichtstroom afname is overtijd. Alleen met deze data kunnen we niet zo heel veel. Deze data dient als input voor de vervolgstappen die we gaan nemen. Daarover meer in de volgende berichten.

Hoe kom je aan de LM 80?

Iedere zichzelf een beetje respecterende fabrikant van leds zal deze data meten. De meeste fabrikanten hebben zelf laboratoria die onafhankelijk zijn en geaccrediteerd. In deze laboratoria worden deze metingen uitgevoerd. Deze metingen worden vaak veel langer gedaan dan de minimale 6.000 h. Dit is ook belangrijk als we voorspellingen willen doen over vele jaren zoals we dat bij openbare verlichting graag willen doen.

De rapporten zijn vaak van de website van de fabrikant te downloaden. Indien dat niet lukt dan kan de fabrikant ze ook meestal gewoon opsturen. Kan hij dat niet dan is twijfel betreffende de leds misschien wel noodzakelijk.

Conclusie;

  1. LM 80 is een standaard die gaat over leds. Niet over armaturen.
  2. LM 80 is een standaard om de licht terugval te meten volgens een gestandaardiseerde methode.
  3. LM 80 vereist metingen van 3 sets leds bij verschillende temperaturen en gedurende tenminste 6.000
  4. Op toestel niveau moet de LM 80 gezien worden als input voor de verdere berekeningen en metingen.
  5. De LM 80 rapporten kunnen eigenlijk altijd we bij de led fabrikant worden opgevraagd

Gerelateerd aan dit artikel? Lees deze ook eens

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *