Wat is de ISTMT?

LM80TM21ISTMT

Wat is nu dan de ISTMT?  Levensduur bepaling is statistische bezigheid. Gelukkig hebben we ook daar standaarden voor. Waar gaan deze standaarden over en wat levert het ons op. Deze vraag en nog een paar andere zal ik in de deze serie behandelen. In deze serie zal LM 80, TM 21 en ISTMT aan bod komen. Tijd om alles eens  uit te leggen op een eenvoudige wijze.

Wat is een ISTMT?

Een ISTMT is een “In Situatie Temperatuur Meting Test” (in het engels klinkt het beter). Het is een bepaling van temperaturen in de daadwerkelijk eind situatie. Of wel een meting waarbij bepaald wordt wat de temperaturen zullen zijn in het daadwerkelijke verlichtingstoestel in de te verwachten omgevingscondities.

Waarom een ISTMT?

Een ISTMT kunnen we doen om vele redenen. In ons geval hebben we het over levensduur onderzoek aan jet armatuur. Met name de licht terugval over tijd. We hebben daarvoor wat informatie nodig en tijdens deze meting gaan we die vast stellen.

Wat meten we?

Wat meten we om de juiste input te hebben voor het bepalen van de licht terugval.

  • Temperatuur van de led
  • Temperatuur van de driver
  • Stroom door de led
  • Omgevinstemperatuur van het armatuur
  • Spanning, stroom, opgenomen vermogen van het armatuur

De omgevingstemperatuur van het armatuur wordt gemeten maar moet ook op het niveau zijn zoals dat in de praktijk zal zijn. Je kunt je voorstellen dat als het armatuur in het midden oosten wordt gebruikt dat de omgevingstemperatuur anders zal zijn dan in Nederland.

Hoe meten bij een ISTMT?

Het is belangrijk dat de omgevingscondities die van invloed zijn op de temperaturen zoveel mogelijk worden nagebootst maar dat ook de worst case situatie wordt genomen. Dat wil zeggen de ruimte waarin gemeten wordt is geconditioneerd. Hij is tocht vrij zodat er geen extra koeling door luchtstromen optreden. Verder wordt de temperatuur constant gehouden.

Ook het net waarop het armatuur wordt aangesloten moet gestabiliseerd zijn. We willen metingen doen die representatief zijn en wanneer een ander de zelfde meting doet moet het resultaat hetzelfde zijn. 

De uitvoering van deze meting neemt ongeveer een dag in beslag. 

Wat is het resultaat?

Het resultaat van de ISTMT is een rapport waarin de genoemde resultaten staan opgesomd. Ook dit rapport op zichzelf zegt nog niet heel erg veel. Dit is ook weer input voor de vervolg calculatie.

Conclusie:

  1. ISTMT is een In-situatie Temperatuur Meting
  2. Een ISTMT is noodzakelijk om de condities te bepalen waaronder de led in werkelijkheid wordt gebruikt.
  3. De ISTMT is een input samen met het LM 80 rapport voor licht terugval bepaling.
  4. De ISTMT is een meting waar de fabrikant van de toepassing (het armatuur) voor dient te zorgen.

Lees ook het vorige artikel uit deze serie; Wat is de LM 80

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *