Lumenbehoud code Lxx

Lumenbehoud

Lumenbehoud, wat houd de code Lxx nu eigenlijk in? Wat is de relatie met de behoudfactoren. In de loop der tijd verandert er het nodige. Lichtbronnen verouderen en armaturen vervuilen. Hierdoor neemt de lichtopbrengst af. Daarnaast veranderd de omgeving en dat verandert de reflectie van het licht.

Wat is lumenbehoud?

Het lumenbehoud gaat over het percentage licht dat over is aan het einde van gebruiksduur van een ledmodule. Stel dat we een lesmodule hebben die 1000 lumen produceert. Dit is de initiële lichtstroom, dus als hij nieuw uit de verpakking komt. Na een x aantal uur hebben we nog 800 lumen over. Dit definiëren we als einde levensduur. Die 800 lumen is dan 80% van de initiële licht opbrengst. Dit is dan de L80.

Als de L80 gespecificeerd wordt dan staat daar een waarde achter in uren. Bijvoorbeeld 50.000 h. Dit betekend dan dat na 50.000 h gebruik de lichtopbrengst gemiddeld gedaald (lumenbehoud) zal zijn naar 80 % van de initiële lichtopbrengst.

Dit is dus een planning die we maken. De ledmodule is namelijk niet defect als het de lichtopbrengst onder een bepaald niveau komt. Hij zou mogelijk nog lange tijd gebruikt kunnen worden echter met een lagere lichtopbrengst.

We nemen in lichtplannen de Luminous flux factor (is het lumenbehoud) een Lamp (fLF) op. Deze factor kan 0,7 zijn maar ook 0,8 of zelfs 0,9 wordt al gebruikt. Deze factor geeft dus aan wanneer het einde van de gebruiksduur is aangebroken (planning) van een ledmodule. Zie ook het stukje introductie behoudfactoren.

Als de fLF 0,7 is betekend dat het lumenbehoud van de lichtbron 70 % is. Bij 0,8 is dat dan 80% etc. De factor wordt dan uitgedrukt in de L zoals we die bij led specificaties terug zien. L80 betekend dus 80% van het de hoeveelheid licht bij de start over is.

Conclusie:

1. Het lumenbehoud, is de L waarde, is de meest belangrijke waarde die meegenomen moet worden in het lichtplan (fLF)
2. De TM 21 calculatie wordt gebruikt om de levensduur bij een specifieke L waarde te bepalen.

Naast de Luminous flux factor hebben we ook te maken met fS (Survival Factor), fLM (Luminaire Maintenance Factor) en de fSM ( Surface Maintenance Factor). Lees voor uitleg ook introductie behoudfactoren.

Advertorial

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *