Lumenbehoud code Bxx.

Lumenbehoud Bxx

Lumenbehoud code Bxx, wat houd de code Bxx nu eigenlijk in? Waar staat de Bxx code voor. B10, B50 of B5 ze komen allemaal voor. In de loop der tijd verandert er het nodige. Lichtbronnen verouderen en armaturen vervuilen. Hierdoor neemt de lichtopbrengst af. Daarnaast veranderd de omgeving en dat verandert de reflectie van het licht.

De Bxx zien we ook vaak in een specificatie. Niet altijd overigens want hij wordt inmiddels ook al vaak weggelaten. Maar wat zegt die Bxx code nu eigelijk?

Wat zegt de lumenbehoud code Bxx?

De lumenbehoud code Bxx zegt wat over de afwijking van alle leds die gebruikt zijn. Dat wil zeggen de metingen (LM80 en TM21) zijn gemiddelden. De waarden hebben echter een spreiding. De ene led presteert iets beter dan de andere. Die spreiding van de leds heeft invloed op het lumenbehoud aan het einde van de geprognotiseerde gebruiksduur.

Een B waarde van 50 (B50) houd in dat 50% van de leds meer licht geven dan de L waarde aangeeft en (de consequentie is) dan 50% minder licht geeft. Het zegt nog niets over de breedte van die spreiding. Bij de start van led was die spreiding relatief groot maar tegenwoordig is die spreiding kleiner en kleiner. De standaard TM 21 levert een B-waarde op van 50%. Dat wil zeggen 50% zal een hogere licht opbrengst hebben en 50% zal er onder zitten aan het einde van de geprognotiseerde levensduur.

Een B waarde van 10 (B10) wil zeggen dat 90% van de leds een hogere lichtopbrengst zal hebben en 10% zal er onder zitten aan het einde van de geprognotiseerde levensduur. Het lijkt dan dat het specificeren van een B waarde van 5 of 10 goed is om ervoor te zorgen dat het aantal armaturen dat bij einde van de levensduur onder de minimale lichtopbrengst zit minimaal is.

Het is in beginsel vaak niet juist. De metingen die namelijk gebruikt worden om de L en B waarde te bepalen zijn in bijna alle gevallen gebaseerd op de metingen aan een enkele led. In een armatuur wordt echter zelden slechts 1 led toegepast. De ledmodules zijn vaak opgebouwd uit meerdere leds die dan ook alle zullen verouderen volgens het gemiddelde zoals voor 1 led bepaald. Voor de module in zijn geheel is de spreiding dan automatisch nog kleiner dan dat het bij de leds al is.

Conclusie:

  1. Gezien de steeds beter presterende leds is de B50 min of meer standaard geworden en wordt al vaak niet eens meer vermeld.
  2. Het berekenen van een B10 of B5 waarde is vaak lastig omdat we te maken hebben met een samenstelling van meerdere leds op 1 ledmodule. (Maar het kan natuurlijk wel)
  3. De standaard TM21 calculatie gaat uit van een B50.
  4. De B is altijd onderdeel van de L; LxxBxx = xx uur

Nog even terug in de herinnering, in de vorige post in deze serie werd de Lxx besproken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *