R1 Refuse en Rethink

R1 Refuse en Rethink

R1 Refuse en Rethink hoe kunnen we dat toepassen? In onze quest om circulair te worden gebruiken we de R-ladder. Deze bestaat tegenwoordig uit 6 r’en. In deze serie gaan we in op de r’en. Welke zijn er en wat houden ze in. De eerste R staat voor refuse en rethink. Of wel moeten we datgene wat we doen wel doen? Of kunnen we het anders doen dan dat we normaal zouden doen.

Moeten we wel verlichten? Refuse

Eerst maar eens de meest snelle gedachte, moeten we wel verlichten? Heeft het verlichten voldoende toegevoegde waarde om de milieu kosten te kunnen verantwoorden? Mogelijk zijn er ook andere oplossingen te vinden die misschien beter of efficiënter zijn.

Kan het anders? Rethink

Als we toch moeten verlichten kunnen we dat dan ook anders doen? Is bijvoorbeeld reflectie een goede oplossing. Bij de verkeersborden is omgeschakeld op grote schaal op reflecterende materialen zodat het licht van onze koplampen meer dan voldoende is om te kunnen lezen. (Bijna) alle verlichting van de verkeersborden zoals we eens hadden is verwijderd. Een mooi voorbeeld van refuse en rethink. We weigeren om te verlichten en hebben een andere oplossing bedacht zodat we niet meer hoeven te verlichten om het zelfde doel te bereiken.

Als we dan vaststellen dat we inderdaad moeten verlichten kunnen we ook verder het product zelf gaan herdenken. Bijvoorbeeld hoe kunnen we het energie verbruik minimaliseren. Kunnen we gebruik maken van energie die we lokaal opwekken? Bedenk dat bij het energie gebruik tijdens het gebruik/levensduur van het armatuur veruit de grootste milieu impact heeft. 

Toegepaste materialen

Naast het nadenken over het energieverbruik moeten we ook nadenken over het materiaal gebruik. Welk materiaal gebruiken we en welke impact heeft dat op het milieu. Is het 100% herbruikbaar of is het materiaal aan het einde van de levensduur van het armatuur als minderwaardig materiaal herbruikbaar of is het helemaal niet te hergebruiken en kunnen we enkel verbranden om energie op te wekken?

Dan kunnen we nog een stap verder gaan en kijken naar de componenten die we toepassen in het armatuur. De driver bijvoorbeeld? Welke componenten zijn toegepast en moeten die specifieke component typen wel gebruikt worden? Kun je bijvoorbeeld in plaats van een elektrolytische condensator kiezen voor een type met een lange levensduur zoals een ceramische condensator? 

Levensduur

Dat alles moeten we dan ook nog afwegen ten aanzien van de te verwachten levensduur. Stel we hebben een zeer energie efficiënte driver en die echter maar 5 jaar mee gaat en dan al weer vervangen moet worden. Is dat dan geen grotere milieu impact dan een driver die 20 jaar mee gaat maar net een fractie meer energie gebruikt en beter te recyclen is?

De afwegingen zijn bijzonder complex omdat er veel factoren in het ontwerp meespelen maar het is razend interessant om de nieuwe oplossingen te zien waar fabrikanten mee komen. Iedereen speelt in op een specifiek element en probeert daar te excelleren.

Opties R1 Refuse en Rethink:

1. Moeten we wel verlichten?

2. Kunnen we op een andere manier het doel bereiken?

3. Kunnen we ontwerpen met recycling in gedachten?

4. Kunnen we ontwerpen voor een langere levensduur?

5. Kunnen we….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *