Lumenbehoud code Fxx

Lumenbehoud code Fxx

Lumenbehoud code Fxx. Waar staat de Fxx code voor. F10, F5 of F1 ze komen allemaal voor. In de loop der tijd verandert er het nodige. Lichtbronnen verouderen en armaturen vervuilen. Hierdoor neemt de lichtopbrengst af. Daarnaast veranderd de omgeving en dat verandert de reflectie van het licht.

Lumenbehoud code Fxx

De Cxx is de uitval. Dat wil zeggen de C-waarde is gedefinieerd als het percentage waarbij L0 is. De Bxx waarde is het percentage dat onder de Lxx ligt. Lees nog even de artikelen terug over deze twee waarden om het geheugen weer even op te frissen.

Artikel Bxx
Artikel Cxx

De lumenbehoud code Fxx is een samengestelde waarde. Dat wil zeggen het combineert de B- en de C-waarde. Ga eens uit van een B10 en C1. F is dan 11. Even praktisch bekijken, wat betekend dit nu precies.

Laten we eens uitgaan van een populatie van 100 lichtbronnen. L90F10 = 100.000 uur.

Als we de 100.000 uur hebben bereikt en 9 lichtbronnen zitten onder de 90% van de initiële lichtopbrengst en er is maximaal 1 lichtbron uitgevallen. De B = 9 en de C = 1 met gevolg de F = 10. In het toetaal is dus 10% van de populatie niet op 90% of meer van de verwachte lichtopbrengst uitgekomen.

De norm schrijft voor dat als lumenbehoud code Fxx 5 of 10 moet worden genomen. Hogere F-waarden worden door de norm als onwenselijke gekenmerkt.

Problemen met de lumenbehoud code Fxx

Als de lumenbehoude code Fxx = 10% en er zijn geen verdere waarden opgegeven weet je niet of bijvoorbeeld de B op 1% is gesteld en de C daarmee op 9%. De uitval kan dus hoog zijn. Er wordt nog steeds voldaan aan de opgegeven Fxx waarde.

In verre weg de meeste situaties zullen lichtbronnen die uitgevallen zijn worden vervangen. De uitval verloopt normaal volgens de z.g.n. “badkuip” kromme. Dat wil zeggen in de eerste periode is er uitval en dan pas weer tegen het einde van de levensduur. In die eerste periode is er dan sprake van garantie en zal de fabrikant aangesproken kunnen worden. Aan het einde van de periode normaliter niet meer. Ook dan is vervanging vaak aan de orde.

Met de lumenbehoud code Fxx kunnen we dus niet goed voorzien hoe het verloop gaat zijn. De Cxx zou dus meer bruikbaar kunnen zijn in dit geval.

Complexiteit

Het is niet zo eenvoudig om de lumenbehoud code Fxx juist te bepalen. Aller eerst hebben we de specifieke punten zoals besproken bij de Bxx op te lossen. Dus hoeven leds zitten er in een string en welke gegevens hebben we precies beschikbaar vanuit de LM 80.

Ook de complexiteit van de Cxx komt hier om de hoek. Dat wil zeggen we zullen de Cxx moeten meten op module niveau en het heeft geen zin het led niveau hier te gebruiken.

Conclusie:

  1. De lumenbehoud code Fxx is vooral bruikbaar als lichtbronnen bij een defect niet worden vervangen
  2. De Fxx waarde vinden we nog maar zelden terug in specificaties.
  3. De complicaties die bij de Cxx bepaling van toepassing zijn gelden voor de Fxx net zo.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *