R3 Re-use

R3 Re-use

R3 Re-use hoe kunnen we dat toepassen? In onze quest om circulair te worden gebruiken we de R-ladder. Deze bestaat tegenwoordig uit 6 r’en. In deze serie gaan we in op de r’en. Welke zijn er en wat houden ze in. De derde R staat voor re-use. Of wel kunnen we hergebruiken?

Opnieuw gebruiken? R3 Re-use

Hergebruiken van een armatuur wordt al best veel gedaan. In veel gevallen worden reparaties niet ter plaatse uitgevoerd en wordt een armatuur ter plaatse vervangen als hij defect is. Het oude armatuur wordt dan meegenomen naar de werkplaats (of gaat terug naar de leverancier) om hersteld te worden. Het armatuur kan dan op een later moment opnieuw worden ingezet als er op een andere plaats een armatuur defect raakt.

Bij de renovatie van een straat (of wijk) waarbij ook de verlichting wordt aangepast; kunnen we niet de bestaande armaturen blijven gebruiken? Waarom iets vervangen als het nog goed is. Iets verder gedacht waarom zouden we de armaturen niet op een andere plaats opnieuw inzetten? Het natuurlijk onzin om enkel en alleen op basis van een renovatie te zeggen dat alle bestaande armaturen weg moeten. Natuurlijk wanneer de recycling gebeurt met een 100% herinzetbaarheid van de materialen van het oude armatuur is daar helemaal niets op tegen. In veel gevallen zijn we echter nog niet zover dat alle materialen opnieuw ingezet kunnen worden, op hetzelfde kwaliteitsniveau.

Onderdelen

Er kunnen natuurlijk ook andere overwegingen zijn zoals de verouderde techniek die is toegepast. Of kunnen we een in de volgende R (R4) een oplossing vinden en een deel van het armatuur opnieuw gebruiken. Wat zeker ook mogelijk is, is het hergebruiken van onderdelen. We halen dan het armatuur uitelklaar en halen die onderdelen die nog goed eruit om in te zetten in nieuwe armaturen of om andere armaturen te repareren. Ook dat is een stukje hergebruik dat zeer goed ingezet kan worden. Het meteen weggooien van een armatuur is niet altijd het meest efficient.

R3 re-use opties:

1. Kunnen we het het armatuur op een, andere plaats, hergebruiken.

2. Kunnen we de onderdelen hergebruiken, ten behoeve van reparatie of bouw van nieuwe armaturen.

3. Kunnen we de armatuur behuizing hergebruiken middels (ombouw) via route R4 (Remanufacture)

4. Kunnen we……..

Andere delen uit de serie:

R1 Refuse en Rethink

R2 Reduce

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *