R4 Repair en Remanufacture

R4 Repair en Remanufacture

R4 Repair en Remanufacture hoe kunnen we dat toepassen? In onze quest om circulair te worden gebruiken we de R-ladder. Deze bestaat tegenwoordig uit 6 r’en. In deze serie gaan we in op de r’en. Welke zijn er en wat houden ze in. De vierde R staat voor repair en remanufacture. Of wel kunnen we herstellen of her-produceren?

Repair

Herstellen is duidelijk. We hebben een product en dat is defect. Kunnen we het armatuur in dat geval nog herstellen? In veel gevallen is dat niet meer zo evident. Vroeger werd dit veel vakar gedaan maar tegenwoordig wordt meestal niet ontworpen met herstellen in gedachten. Daarnaast zij de onderdelen naar een paar jaar vaak niet meer te krijgen. Ze worden niet meer geproduceerd en zijn vervangen door nieuwe modellen die niet noodzakelijkerwijs compatibel zijn. Een lastig dilemma.

De Europese Unie heeft in de nieuwe ecodesign richtlijn (SLR (Single Lighting Regulation (EU) 2019/2020)) geregeld dat een product te herstellen moet zijn. Dit is nog wel erg zwak geformuleerd, maar de verwachting is dat dit in de volgende versie van deze richtlijn beter zal worden. Vooralsnog zijn fabrikanten wel meer met de mogelijkheden van herstel bezig (R1 Rethink).

Remanufacture

Remanufacture; Her-produceren (vergelijkbaar met refurbisch) is het aanpassen van het product aan de nieuwste stand van de techniek. We gaan dus delen vervangen door nieuwe technologie die efficiënter zijn en beter dan de oude technologie die eerst werd gebruikt. De functie van het toestel wordt daardoor beter en het product kan opnieuw worden ingezet. De oude versleten onderdelen zijn vervangen. Een goed voorbeeld van levensduur verlenging en refurbishing is retrofit waarbij de oude vaak conventionele technologie wordt vervangen door ledtechnologie. Indien dit op de juiste manier wordt uitgevoerd is dit een prima oplossing voor armaturen die nog niet aan het einde van hun levensduur zijn.

Op onderdeel niveau is dit allemaal wat lastiger maar ook hier zouden we prima eens wat verder kunnen denken en een herontwerp kunnen maken van de toe te passen onderdelen (R1).

Opties R4 Repair en Remanufacture

1. Kunnen we het armatuur herstellen in plaats van vervangen?

2. Kunnen we het armatuur verbeteren middels aanpassingen?

3. Kunnen we het armatuur zo uitvoeren dat het makkelijker te repareren of upgraden is?

4. Kunnen we……..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *