R6 Recover

R6 Recover

R6 Recover hoe kunnen we dat toepassen? In onze quest om circulair te worden gebruiken we de R-ladder. Deze bestaat tegenwoordig uit 6 r’en. In deze serie gaan we in op de r’en. Welke zijn er en wat houden ze in. De zesde R staat voor recover. Of wel energie terugwinnen?

Het terugwinnen van energie is de laatste stap op de ladder die we zouden kunnen doen. Persoonlijk ben ik van mening dat het verbranden van de producten zoals we dat doen niet zouden moeten doen. Ja, het levert energie op en het is de onderste sport van de recycling ladder. Het argument is dat we op deze manier nog op zijn minst de energie kunnen terugwinnen en daarmee wat kunnen doen.

Persoonlijk ben ik van mening dat onze kennis nog steeds aan het groeien is over hoe we materialen opnieuw kunnen gebruiken. In de toekomst zullen we steeds innovatievere methoden vinden om materialen die we nu niet kunnen hergebruiken wel kunnen hergebruiken. Dit is tot nu toe al vaker bewezen enzo en kunnen we steeds meer materialen opnieuw inzetten en terugwinnen.

Met dit in het achterhoofd zou het dan niet verstandig zijn om de materialen op te slaan en als de tijd rijp is deze alsnog te gaan hergebruiken? Het argument dat het verbranden op zijn minst nog de energie oplevert is natuurlijk correct maar we vernietigen met het verbranden alle bestanddelen en die stoffen en materialen kunnen we nooit meer terug winnen om te gebruiken. Ze zijn definitief weg.

Een ander probleem dat we hebben met het verbranden is dat de chemische stoffen in de lucht vrijkomen. Die moeten dan weer gefilterd worden om te voorkomen dat de omwoners (inclusief dieren) die weer inademen en alsnog die stoffen in ons lichaam belanden.

R6 Recover is de laatste stap op de ladder en moeten we als het enigszins kan vermijden en ervoor zorgen dat we op een hogere sport op de lader uitkomen. 

R6 Recover opties;

1. Kunnen we vermijden dat verbranden echt de enige optie is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *