Wat is een Zhaga-LEX-M

Zhaga-LEX-M

Een Zhaga-LEX-M? Een relatief nieuwe term die we, verwacht ik, vaker zullen gaan horen. Waar komt deze term vandaan? Waar heeft het mee te maken? De “Zhaga” connector kent iedereen inmiddels al. Echter die connector en alles wat erbij hoort heeft zijn eigen terminologie. Die zullen we in dit korte stukje wat nader toelichten.

Zhaga-LEX-M

De LEX-M is een module. Ofwel de “Puck” die op een armatuur (of er onder) gezet kan worden. Een module. De Naam Zhaga-LEX-M komt van Luminaire EXtension Module. Het is dus de gehele unit die op of onder het armatuur gezet kan worden in de Zhaga plug.

We kennen er nog een paar. De Zhaga LEX-R is de de “contact doos” die in het armatuur is gemonteerd. Deze verzorgt het contact met de module. De connector is dan weer verbonden met de driver. Indien er nog geen module is geplaatst dan zit er een zogenaamde Zhaga-LEX-C op de connector. De C staat voor Cap.

De Zhaga-LEX-M heeft als basis een Zhaga-LEX-BP ofwel een Base Plate. Deze base plate is de basis voor de module en daarin bevind zich enkel de “stekker”. Zodra deze is voorzien van de electronica en een kap dan vormt het geheel weer de Zhaga-LEX-M.

N-LEX-M

Ja, die kennen we ook. Minder gebruikelijk in Nederland. De N staat voor de NEMA connector. Het bleek dat zeker in Engeland en b.v. De VS de NEMA connector al veel gebruikt werd en daar een voordeel in zit ingebrand met de mogelijkheid om netspanning via de connector te sturen. De speciale versie die er nu is bevat ook de aansluitingen die nodig zijn voor Zhaga. In Nederland zullen deze connectoren niet veelvuldig voorkomen. De NEMA connector kan ook enkel aan de bovenzijde van het armatuur gemonteerd worden. De NEMA connector is niet geschikt voor de onderzijde van het armatuur.

De vorm waarbij een NEMA connector aan de bovenzijde (N-LEX-R) en een Zhaga connector aan de onderzijde (Z-LEX-R) is gemonteerd noemen we de zogenaamde hybride oplossing.

Zhaga-LEX-M Conclusie:

– Zhaga-LEX-M => Module die op de armatuur wordt gemonteerd

– Zhaga-LEX-R => Connector die in de armatuur zit

– Zhaga-LEX-BP => De stekker zijde van de Zhaga-LEX-M

Wist u dat:

– Zhaga Book 20 dit zelfde realiseert voor binnen verlichting (iets anders voorgegeven)

– Er steeds meer gecertificeerd nodes op de markt verschijnen en daarmee een uitgebreider eco systeem voor Zhaga Book 18 aan het ontstaan is. (Zie Zhaga website)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *