FAQ

Omgevingscondities

De omgevingstemperatuur waarvoor de armaturen geschikt zijn. In Nederland in normale condities is 25 °C voldoende voor wegverlichting.

De IP markering die op een armatuur vermeld kan staan betreft de bescherming tegen vocht en stof.

IP staat voor ‘Ingress Protection’; de bescherming tegen indringing. Het getal dat er achter staat bestaat uit 2 cijfers. Overigens kan daar ook een X in staan en dat betekent dat dat betreffende nummer het minimum is en dus niet verder is gespecificeerd. Als op een armatuur dus IPX3 staat dan betekent dit dat de bescherming van het eerste cijfer het minimum is en dat is een 2 dus de bescherming is in dat geval IP23.

IP X X
0 Geen bescherming
1 Druipwaterdicht
2 Druipwaterdicht onder 15°
3 Regenwaterdicht
4 Spatwaterdicht
5 Spuitwaterdicht
6 Drukspuitwaterdicht (geen hogedruk)
7 Onderdompelbaar
8 Drukwaterdicht (onderwater gebruik)
9 Nog niet in gebruik echter wordt gebruikt voor hogedrukwaterdicht
0 Geen bescherming
1 Beschermd voor objecten 50 mm
2 Annrakingsveilig
3 Veilig voor kleine objecten 2,5 mm
4 Veilig voor kleine objecten 1 mm (draad)
5 Stof arm
6 Stof dicht

Voor armaturen die tegen een stootje moeten kunnen is de IK code beschikbaar. Deze code geeft aan welke mechanische belasting, -slagkracht- het armatuur kan weerstaan. Andersgezegd, het is een code die aangeeft hoe “vandaalbestendig” het armatuur is. In een kantooromgeving is dit waarschijnlijk niet erg interessant maar voor buitenverlichting specifiek in de publieke ruimte is dat natuurlijk wel interessant.

De IK code behoort ook op de typeplaat te staan. Als er geen specifieke bescherming is, hoeft er niets op te staan maar het kan zijn dat er dan IK 00 op staat. Dat betekent dus dat er geen specifieke bescherming is. De IK code is loopt van 01 to 10. Dit is een oplopende slag-energie, oftewel het armatuur is steeds sterker en dus beter beschermd tegen klappen op het armatuur. IK 01 is een slag-energie van 0,15J en IK 10 is een slag-energie van 20J. De norm is EN 62262.