Beveiliging tegen overspanning

Ons net pikt allerlei vervelende rommel op. Als je in het buitengebied woont en er zijn nog bovengrondse netten in gebruik is de kans groot dat er regelmatig hoge piekspanningen binnenkomen. Deze worden opgepikt door het net door ontladingen in de atmosfeer. Vaak zien we die niet maar ze zijn er wel met alle ellende op ons net van dien.

Op industrieterreinen en nabij zware industrie hebben we het probleem van piekspanningen ook. Dan gaat het vaak om piekspanningen die teruggevoed worden op het net doordat machines in- en uitschakelen. Armaturen moeten beschermd zijn tegen die piekspanningen.

De standaard eis die wordt toegepast is meestal een piekspanning van 500V of 1000V. Dit is een heel lage piek die in woonwijken meestal wel voldoende is, maar zeker in de geschetste gebieden kunnen hogere pieken met regelmaat voorkomen.

Het is dan goed om armaturen verder te beveiligen. Dat kan zowel in de driver gebeuren als in het armatuur zelf. In dat laatste geval wordt een Surge Protector Device (SPD) bijgeplaatst dat ervoor zorgt dat hoge pieken die binnenkomen worden afgevoerd en niet bij de driver terechtkomen. Je kunt dan verder beveiligen voor bijvoorbeeld piekspanningen tot 1kV of 2kV. In specifieke gevallen kun je nog behoorlijk wat hoger gaan en er zijn voorbeelden waarbij producten tot 10 kV en zelfs hoger zijn beveiligd.

De toepassing bepaalt hier wat verstandig is om te vragen aan piekspanningsbeveiliging. In industriële gebieden en bij netten met bovengrondse leidingen is het verstandig een beveiliging te eisen die hoger is dan de standaardeisen.

Opmerking:

Het beveiligen van een armatuur alleen is onvoldoende: Er zijn meer maatregelen nodig om overspanningen te voorkomen. Zeker bij blikseminslagen kan veel schade voorkomen worden door het systeem op een juiste manier te beveiligen. Dit zijn dan beveiligingen die niet alleen in de armaturen maar ook in de schakelkasten en elders in de installatie dienen te worden aangebracht.