CLO

CLO staat voor Constant Light Output.

Deze systemen worden wel aangeduid onder de verzamelnaam ‘Constant Light Output’ (CLO) systemen. Het voordeel van deze systemen is dat de leds in het begin met een lagere stroom worden bedreven wat ten gunste komt van de levensduur van de module. Dit zorgt tevens voor een lager energieverbruik in het begin terwijl toch aan de lichtdoelstelling wordt voldaan.

Deze systemen kunnen er in verschillende soorten zijn. Meest voorkomend zijn systemen die een voorgeprogrammeerde stroomcurve hebben. Die regelen dus op basis van branduren en koppelen niet terug. Deze gaan uit van een verwachte lichtreductie door de tijd heen en passen daar de stroom op aan. Die systemen zijn veelal ingebouwd in de driver en hebben tot gevolg dat wanneer de module vervangen wordt de driver opnieuw ingesteld moet worden. Dit geldt ook andersom: wanneer de driver vervangen wordt moet ook die opnieuw geprogrammeerd worden op het juiste aantal branduren.

Er bestaat een oplossing waar er op de module een chip wordt ingebouwd die de branduren bijhoudt zodat de driver weet welke stroom aangeboden moet worden, maar dat is niet overal standaard en de driver en module moeten in dat geval wel dezelfde taal spreken.

De ontwikkelingen staan niet stil; er zijn inmiddels systemen die een terugkoppeling hebben. De module of het systeem is dan voorzien van een sensor die het licht meet en op basis daarvan de dimstand instelt voor het armatuur. De hoeveelheid licht die de module dan levert is constant totdat de leds zover achteruit zijn gegaan dat de stroom niet hoger kan worden.

Comment on this FAQ

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *