Lichtverdelingsdiagram

  • 0

Lichtverdelingsdiagram

De basis van elke lichtinstallatie behoort een lichtplan te zijn. Dat kan een heel eenvoudige planning zijn waarbij je uit gaat van een standaardverdeling van armaturen of het kan een geoptimaliseerde installatie worden. De laatste heeft als voordeel dat er maximaal gebruik wordt gemaakt van de besparingsmogelijkheden die er zijn. Bij een goed gepland lichtsysteem heb je overal precies genoeg licht en zijn er geen plaatsen die onnodig of doelloos worden verlicht.

Er kunnen uitgebreide berekeningen gemaakt worden met behulp van software waarin dan rekening wordt gehouden met allerlei factoren.

Om de armaturen juist te positioneren en te verdelen is een lichtverdeling nodig. Dat betekent dat je moet weten waar het licht uit het armatuur terecht komt en in welke intensiteit.

Het lichtverdelingsdiagram ofwel het afstralingspatroon (I-Tabellen) is een weergave van de richting waar het licht door het armatuur naartoe gestraald. Uiteindelijk heb je dan de bestanden nodig om de berekeningen te maken.

Deze bestanden zijn in diverse formaten verkrijgbaar. We kennen in Europa het Eulumdat bestand. De extensie van dit bestand is .ldt. De Amerikaanse equivalent die ook veel wordt gebruikt is het IES bestand; .ies. In de basis zijn de gegevens die erin staan hetzelfde als het Eulumdat bestand. Beide hebben tot doel om berekeningen te kunnen maken in software.

Er bestaan ook conversieprogramma’s die een bestand van het ene formaat in het andere omzetten. Maar zo’n bestand is pas nodig als je de berekeningen met behulp van software wilt maken.


Leave a Reply

Zoeken